dimarts, 29 de setembre de 2015

ARQUITECTURA.1ª FEINA

                                                             ART I HISTORIA
 

0.2.1.Materials

Els materials són elements sòlidse.És la capacitat de suportar pesos i conduir-los cap baix, on hi ha els fonaments.Els materials són molt variats: fusta, pedra, maó, ferro, plàstic...
A més dels materials de construcció, hi ha els d'acabat, per fer la pell dels edificis, com marbres, rajola, fusta...
Ravenna era la ciutat bizantina més important de l'Europa Occidental i, per manifestar la seva puixança, els emperadors de Bizanci hi van fer construir moltes esglésies que, si bé eren per fora molt simples, estaven decorades amb molta riquesa per dins.
El maó, material humil i molt barat, era cobert amb mosaics esclatants i plaques de marbre: és un recurs per donar impressió de grandesa usant pocs diners.

Avui es construeix amb elformigó armat:

es fan uns motlles amb la forma que convingui (un mur, un pilar, una escala...),
dins es posa una ànima d'acer,tot s'omple amb una barreja de pedres, sorra i ciment,
quan s'ha assecat es treu el motlle i ja es ben fort.
Aquesta escala d'un estadi, construida per Nervi, és de ciment armat però sembla que estigui feta d'un material flexible, mal·leable, com el fang.
Els nous materials, com el vidre, el ferro i l'acer, s'usen des del segle XIX.

0.2.2.Sistemes constructius

La coberta és l'element que protegeix l'edifici de l'exterior; descarrega el seu pes als murs o pilars.

Es tracta d'una estructura de voltes, que, al seu punt central, fa portar el seu pes pels quatre grans pilars que formen una creu a la imatge.

El plànol de la mesquita ens ajuda a comprendre com carrega la coberta: les bigues descansen en columnes que porten el pes fins el terra.
Hi ha dues formes de dur el pes als fonaments, que reposen sobre el terreny on s'absorbeix tota la càrrega:
1. Amb bigues que suporten una part de l'edifici (construcció jerarquitzada).
2. Amb arcs que, fent una xarxa, porten conjuntament tot el pes cap baix (construcció no jerarquitzada).

A la Catedral de Chartres el pes de la coberta, formada per voltes, baixa pels murs fins els fonaments; el seu pes faria que aquests s'obrissin; llavors, els arcs botarells i els contraforts els sostenen, fent com una pinça.Avui en dia els pilars porten la càrrega i el mur és com una cortina que estableix separacions. 


0.2.3.Tipus d'edificis


Sempre hi ha uns elements que tots els edificis han de tenir: portes, finestres o llocs de pas, entre d'altres: aquests es combinen de formes molt variades segons les necessitats de cada construcció.
Aquests elements es projecten buscant unabona proporció, que és la relació que té cada part amb el conjunt.Un dels elements de la secció àuria, ocànon, és la generació d'un rectangle proporcionat a partir d'un quadrat, com es veu a la figura de baix.

En aquest estudi de la façana sembla com si l'arquitecte Rafael Masó, hagués tingut en compte els seus elements per projectar-la, ben harmoniosament, segons la secció àuria.
Les diferents menes d'edificis tenen, també, diferents esquemes compositius: no és el mateix un habitatge, que un temple o un castell.

A l'esquerra hi ha el plànol i la maqueta d'una casa romana, tota ella organitzada al voltant del pati interior. Recorda una mica les cases dels pobles antigues i és molt diferent dels pisos moderns.

Les cases de pisos aprofiten molt el terreny i adapten l'esquema de casa d'abans a les condicions de la ciutat actual, mitjançant una construcció vertical.

La casa segueix sent la de sempre però segons els recursos de la nostra època. Fins i tot el jardí o l'hortet, de les cases de poble, està present, reduït a la forma d'un balcó o terrasseta.

0.2.4.Espai

Hem vist que l'espai és volum, per fora, i buit, per dins.

La ciutat sempre té un centre, que és on es produeixen els fets més importants de la vida d'un poble (mercats, festes, celebracions).
La ciutat antiga tenia els carrers estrets, a diferència de la ciutat actual, projectada pel trànsit dels automòbils: fíxa-t en les dos imatges de més dalt: Buenos Aires està feta per carrers tallats a cordill, ben llargs i rectes, ben amples per la circulació; en canvi, mira aquest carrer de la Barcelona vella, tan estret que només amb molta dificultat hi pot passar un cotxe.

Encara que, abans, a vegades es donava un traçat monumental a alguns carrers i places, per donar-ne una importància especial, com, per exemple, la Plaça Nabona, a Roma.
Passant per uns carrers molt estrets, el vinanant arriba a aquest gran espai, llarg, molt ampli; aquesta Plaça Nabona la van construir els Papes, al segle XVII; les fonts són de Bernini i representen els rius més grans, coneguts llavors.

0.2.5.Simbols
El temple i la llum

Els símbols poden determinar la forma d'una obra: el temple cristià és un edifici simbòlic, tot ell projectat per contrastar la llum i la fosca, que representen la vida i la mort.

Aquest temple de Sant Climent, a Taüll, estàbalisat en funció dels quatre punts cardinals.
Així, simbòlicament, els fidels sempre fan un cami que, figuradament, va de la nit al dia, de la negror a la llum, d'afora endins.

El Sol del nou dia representa la victòria de Crist sobre la mort, ell que va ressucitar de matinada; el Sol del vespre, l'últim sol, representa l'últim moment del Món, quan Crist vindrà a jutjar els vius i els morts.

Al temple, tot el recorregut del Sol, tota l'estructura del dia, està simbolitzada en aquesta línia i aquestes dues llums.
Però hi ha més símbols: molts temples estan coberts per una cúpula, que simbolitza el cel, el lloc on hi és Déu, perquè els Antics creien, enganyats per l'aparent moviment de rotació de la Terra, que el cel era com una esfera que girava donava voltes sobre la terra.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada